Receptfilmpjes vis van de maand 2019

Bent u ook al druk met het bedenken wat u op tafel zet tijdens de feestdagen? Hier op kantoor zijn we al volop bezig met de voorbereidingen voor 2019. In het nieuwe jaar staan er vele nieuwe vissoorten op de agenda. Zo hebben we inmiddels nieuwe receptfilmpjes gemaakt van de Vis van de maand voor 2019. Benieuwd hoe de filmpjes gemaakt worden? Check onze foto's! Binnenkort delen we de receptfilmpjes.

HOLLANDSE NIEUWE 2019

Veiling eerste vaatje op 11 juni

Den Haag, 27 november 2018– De start van het nieuwe seizoen van de ‘Hollandse Nieuwe’ vindt dit jaar plaats op woensdag 12 juni. Vanaf deze dag zal de Hollandse Nieuwe, vangst 2019, weer overal verkrijgbaar zijn. Daags ervoor, op dinsdag 11 juni, organiseert het Nederlands Visbureau de traditionele veiling van het eerste vaatje haring, waarmee het seizoen officieel wordt ingeluid. De opbrengst van de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe gaat dit keer naar Villa Pardoes.

 

Ieder jaar organiseert het Nederlands Visbureau in Scheveningen de veiling van het eerste vaatje en gaat de opbrengst naar een goed doel. Dit jaar gaat de opbrengst naar Villa Pardoes. Villa Pardoes is een vakantieverblijf in Kaatsheuvel voor gezinnen met een ernstig, mogelijk levensbedreigend ziek kind tussen de vier en twaalf jaar.

‘Wij zien graag dat de opbrengst van de jaarlijkse veiling voor een tastbaar Hollands doel wordt bestemd’, aldus Agnes Leewis, directeur van het Nederlands Visbureau. ‘Natuurlijk hopen we ook dit keer weer op een mooie opbrengst om  zo veel mogelijk gezinnen een geweldige vakantieweek  te kunnen bieden. Met ambassadeurs als Beau van Erven Dorens in de rol van veilingmeester en Mariska van Kolck die de presentatie op zich neemt, heb ik veel vertrouwen in een ‘vet’ evenement met een ‘vet’ resultaat.

Olaf Jungerius  van Villa Pardoes: “We bieden zeer zieke kinderen én hun gezin geheel gratis een onvergetelijke vakantie. Wekelijks verwelkomen we 12 gezinnen en het is fantastisch om te zien hoe de  kinderen  al heel snel beste maatjes worden. Eén van onze huisjes  draagt de naam ‘Zeeschat’, wat ik wel toepasselijk vind voor de Hollandse Nieuwe, welke we toch allemaal als dé Hollandse schat van alle vissoorten beschouwen. We hopen dat de bieders bij deze veiling gul bieden, zodat huisje Zeeschat het komend jaar kan worden geadopteerd door dit geweldige haring evenement.”

 

Noot voor de redactie:

Voor vragen, neem contact op met Agnes Leewis (06 – 470 57 466)  van het Nederlands Visbureau (a.leewis@visbureau.nl).
Voor mediavragen aan Villa Pardoes kan contact opgenomen worden met Olaf Jungerius, 0416-387222 of 06-5193514, ojungerius@villapardoes.nl

Beeldmateriaal haring: zie https://www.flickr.com/photos/beeldbank_visbureau

Winnaars Nationale Haringtest en resultaten Nationaal Haringonderzoek bekend

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Utrecht zijn de winnaars bekend gemaakt van de Nationale Haringtest 2018. Vooraf was al door de initiatiefnemers van deze nieuwe Haringtest, de brancheorganisaties Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) en de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV),  duidelijk gemaakt dat er niet 1 landelijke winnaar zou komen, maar 1 winnaar per provincie. Een bewuste keuze vanwege de grote regionale smaakvoorkeuren en de verschillen in consumptiewijze.

Laatste mogelijkheid om te stemmen

25 juni 2018 - Tot en met 30 juni kunt u uw stem uitbrengen tijdens de eerste ronde van de Nationale Haringtest. Aansluitend worden de provinciefinalisten bekend gemaakt die doorgaan naar de 2e ronde. 

Terugblik Nationale Haringdag

15 juni 2018 - Wilt u nog een keer nagenieten van alle festiviteiten tijdens de Nationale Haringdag? Of kon u helaas niet aanwezig zijn, maar bent u toch benieuwd wat er zich allemaal in Bunschoten-Spakenburg heeft afgespeeld? We hebben een film- & foto-impressie van de allereerste Nationale Haringdag samengesteld.

Geslaagde Haringparty in Bunschoten-Spakenburg

14 juni 2018 - Het dorp met het grootste aantal visspecialisten van Nederland, Bunschoten-Spakenburg, was op woensdag 13 juni gastheer van de grootste haringparty van Nederland. Van 13.00 tot 22.00 uur hebben veel haringliefhebbers uit verschillende delen van Nederland de  start van het Hollandse Nieuwe seizoen meegemaakt

In het dorpscentrum waren tal van activiteiten terwijl de lokale vishandel tussen 15.00 en 18.00 uur duizenden gratis haringen uitdeelt. 

Lokale koks verrassen met haring
Voor de haringliefhebber gaat er niets boven een Hollandse Nieuwe, naar smaak met of zonder uitjes. Met deze zoutwatervis is op culinair gebied echter meer mogelijk en koks uit Spakenburgse restaurants lieten dit zien en proeven tijdens het haringfeest. Aan een zogenaamde ‘tafel van tien’ presenteren ze tien hippe, vernieuwende gerechten met deze heerlijke vis. Onderstaand een aantal recepten waarmee u thuis een verrasend haringrecept op tafel zet!

Hollandse Nieuwe met pannacotta van geitenkaas

Hapjes/Amuse
Haring
Vis
4 personen
0-20 minuten
Koken
Nederlands

Salade van gerookte haring

Hapjes/Amuse
Haring
Vis
2 personen
0-20 minuten
Koken
Nederlands

Soep van spinazie en waterkers met haring in het zuur en groene appel

Hapjes/Amuse
Haring
Vis
4 personen
0-20 minuten
Koken
Nederlands

Start Nationale Haringtest

13 juni 2018 - Op woensdag 13 juni is de Nationale Haringtest van start gegaan. Middels deze test wordt er gezocht naar de lekkerste haring. Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor de consument, die zelf mag oordelen over de haring van zijn/haar visspecialist.