Naast dat een hele vis ontzettend lekker en vers is, zijn er nog andere goede redenen om een hele vis te kopen.
1. Een hele vis is in verhouding goedkoper dan losse filets
2. Je bent zeker van een verse vis, want een hele vis liegt niet. De ogen, de huid,
de geur en de kieuwen vertellen je of deze echt vers is
3. Een hele vis is heerlijk om te vullen en te bereiden in de oven of op de barbecue
4. De vis of de filets van de hele vis kun je op de huid bakken trekken
5. Na het fileren, kun je de restjes gebruiken om bouillon van te trekken
Voordat je begint met je eigen vis fileren heb je het volgende nodig:
- Een gladde snijplank
- Een theedoek of stuk keukenrol voor onder de snijplank
(zodat deze niet kan schuiven)
- Een goed scherp mes of een fileermes
- Een pincet
Voordat je gaat fileren moet je eerst de bekijken of je een rondvis of een platvis hebt gekocht. Bij de rondvissen zit de middengraat bovenaan op de rug. Bij platvissen zit deze in het midden van de vis als deze plat ligt.
Als je een hele rondvis koopt kun je deze laten schoonmaken door de visspecialist. Deze zal de vis voor je ontschubben en leeghalen (de ingewanden eruit halen). Je kunt dit ook zelf doen door; het mes tussen de borstvinnen te zetten en een snee naar beneden - richting de staart - te maken, haal vervolgens de vis met je vingers leeg en spoel de binnenkant van de vis onder de kraan goed schoon. Vraag wel aan je visspecialist om de vis te ontschubben, dit scheelt een hoop werk en rommel.
1. Spoel de binnenkant van de vis onder de kraan nog goed schoon
2. Leg de vis met de rug naar je toe en zet je mes boven de kiewvin en snij schuin
naar de kop toe richting de borstvin. Zo snij je de kop en borstvin los van de filet.
3. Zet nu je mes boven de kop en snij het eerste stuk bij de middengraat los. Houd
je mes vlak en snij vanaf de kieuwen langs de bovenkant van de ruggengraat
richting de staart. Maak rustige snijbewegingen naar beneden. Probeer zo strak
mogelijk langs de graat te snijden zodat je een mooie volle filet krijgt. Draai de
vis om en doe ditzelfde voor de andere kant.